Monsanto de oorlog verklaard

4 december 1998

In India nemen de akties in het kader van de campagne "Cremation Monsanto" tegen de Amerikaanse biotech-multinational Monsanto toe. De Indiase boer(inn)enbeweging KRRS verklaarde vrijdag 27-11-1998 officieel de oorlog aan Monsanto, met name aan de zogenaamde terminator technology waarop Monsanto patent bezit (1). Zaterdag 28 november staken zestig mensen van de KRRS een proefveld van Monsanto in brand, waardoor de test van genetisch gemanipuleerd zogenaamd bt-katoen beeindigd werd. In de zuidelijke deelstaat Andrha Pradesh bestormden op 1 december aanhangers van de Rythu Sangham (BoerenAssociatie van Andrha Pradesh) een kantoor van Monsanto in de hoofdstad Hyderabad. De overheid van Andrha Pradesh heeft Monsanto gevraagd alle veldproeven die het in de deelstaat uitvoert te beeindigen.

Op 2-12-1998 werd wederom een veld van Monsanto, in Karnataka, (het gebied van de KRRS) in brand gestoken, door meer dan 200 KRRS aanhangers. In Bannikalu Village vond de actie plaats onder zwaar politie-toezicht. De boer op wiens land de veldproef plaatsvond was het eens met de actie en nam er zelfs aan deel!  Monsanto voelt zich ondertussen in het nauw gedreven. Het bedrijf vroeg de rechtbank in Bangalore om een soort straatverbod voor de KRRS. Demonstreren, vlammende speeches houden , of anderzins agiteren tegen Monsanto, moet verboden worden binnen een straal van 500 meter rond het Plaintiff R&D laboratorium van Monsanto, evenals rond het Indian Institute of Science, zo eiste het Amerikaanse biotech-bedrijf.

Links naar andere pagina's over de 'Monsanto, quit India!!' campagne:

Op deze site is meer te vinden op de engelse pagina's

Bronnen: Diverse Indiase kranten, e-mail bericht Prof Nanjundaswamy, voorzitter van de KRRS.

(1) Met de Terminator Technology, die Monsanto in handen kreeg door overname van de Amerikaanse katoenzaadleverancier Delta Pine & Land, kunnen gewassen onvruchtbaar gemaakt worden. Boeren kunnen dan van een oogst geen zaad meer achterhouden om het volgende seizoen in te zaaien, maar moeten nieuw zaad kopen. In de industriele landbouw in het noorden is het normaal geworden dat boeren nieuw zaad kopen, maar in de vaak nog kleinschalige landbouw in het zuiden gebruiken boeren zaad uit de oogst om in te zaaien. Boeren veredelen zo zelf het gewas, door telkens zaad van de beste planten te bewaren.

terug naar de KRRS